Nieuwe kunstbrug Bangert en Oosterpolder

7 juni '16

De Bangert en Oosterpolder heeft er een nieuwe kunstbrug bij. De nieuwe brug bij de Lucas Sinckstraat is verfraaid door beeldend kunstenaar Martijn Sandberg. De goudkleurige spijlen tonen in grote letters de tekst ‘van hier naar daar’.

Kunstfonds

In de plannen voor de Bangert en Oosterpolder zit niet alleen aankleding door speelvoorzieningen en groen, maar ook beeldende kunst en bijzondere vormgeving. Voor de Bangert en Oosterpolder is er een soort kunstfonds. Een percentage van de verkochte grond in de wijk is bestemd om de wijk te verfraaien met kunst. In de Bangert en Oosterpolder is veel van de kunst te vinden aan, op en bij bruggen.

Kunstbrug Bangert Oosterpolder

Martijn Sandberg

Martijn Sandberg (1967) woont en werkt in Amsterdam en heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken van de spanning tussen grenzen: de grens tussen tekst en beeld, leesbaar en onleesbaar, binnen en buiten. Hij verwerkt vrijwel altijd teksten in zijn werk en zegt hierover: ‘beeld is boodschap is beeld’. Hij heeft veel ervaring met het maken van kunstwerken voor de openbare ruimte, zoals hij nu ook hier in Hoorn doet.

Van hier naar daar

De brug bij de Lucas Sinckstraat laat de boodschap ‘VAN HIER NAAR DAAR’ zien. Sandberg: ‘een brug verbindt de ene kant met de andere kant; deze kant met de overkant. Over de brug leggen we de afstand af tussen de ene kant en de andere kant - in tijd en ruimte. Via een brug gaan we telkens van de ene naar de andere kant en weer terug. Van veraf en dichtbij worden in het lijnenspel van spijlen letters zichtbaar.’ Het ontwerp voor deze kunstbrug is gepresenteerd tijdens een vergadering van het Overleg Leefbaarheid Bangert en Oosterpolder in De Kreek, waar het enthousiast werd ontvangen.