Veel gestelde vragen
Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over het kopen van een nieuwbouwwoning. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Je kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van bijvoorbeeld de Rabobank. In dit gesprek krijg je een goed beeld of je de woning kunt betalen en wat jouw toekomstige maandlasten zullen zijn.
Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, word je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je in de gelegenheid wordt gesteld de akte te passeren.
In de koop- en aannemingsovereenkomst zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als je onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kun je binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Je kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 2 afwijzingen van geldverstrekkers.
Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaal je de koopsom van de grond. De aanneemsom betaal je vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvang je van de aannemer een factuur, die je vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. Je kunt betalen uit eigen middelen of de factuur doorsturen aan jouw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorg dragen voor betaling.
Ja dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning.
Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de projectnotaris.
Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar.
Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.
Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. Je betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaal je een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van 2 jaar.
Voor een energiezuinige nieuwbouwwoning kun je in sommige gevallen een hogere hypotheek krijgen dan voor een niet duurzame woning. Bij de meeste hypotheekverstrekkers krijg je namelijk flink wat extra leenruimte. Zo heeft de Rabobank bijvoorbeeld een GroenHypotheek voor duurzame nieuwbouwwoningen.
Ook zijn er vanuit de overheid regels vastgesteld waardoor je een hogere hypotheek kunt afsluiten als je een energiezuinige woning koopt. Zo mag voor de aankoop van een energiezuinige (nieuwbouw)woning maximaal € 9.000 buiten beschouwing worden gelaten bij de berekening van de financieringslast. Dit bedrag kan oplopen tot € 25.000 voor een zogeheten Nul-op-de-Meter-woning. Hoeveel extra leencapaciteit je kunt krijgen hangt af van de hoogte van de EPC-waarde of BENG-2 waarde van jouw nieuwbouwwoning of -appartement.
Vraag de hypotheekverstrekker van jouw keuze naar de voorwaarden van een hypotheek voor een duurzame woning.
Bangert en Oosterpolder wordt een veelzijdige wijk met West-Fries karakter.
In Hoorn zijn 2 NS-stations: Hoorn en Hoorn-Kersenboogerd. Vanaf station Hoorn rijden treinen naar Amsterdam, Schiphol/Hoofddorp, Amersfoort, Haarlem, Alkmaar en Enkhuizen. Op het naastgelegen transferium kun je de auto parkeren. Vanaf Hoorn rijdt er ook elke nacht een nachtbus van en naar Amsterdam.
Kijk voor meer informatie over Bangert & Oosterpolder op de website: www.hoorn.nl
In het centrum van Bangert & Oosterpolder ligt de multifunctionele accommodatie De Kreek. Deze bestaat uit een ruim sportcomplex, heeft een aangrenzende bassisschool, heeft een bibliotheek, biedt ruimte voor o.a. zorg en welzijn enz.
Naast het sportcomplex in De Kreek biedt Zwaag en Hoorn genoeg mogelijkheden om sport te beoefenen.
In nieuwbouwwijk Bangert en Oosterpolder is een nieuw 'centrum' geopend, met o.a een Deen supermarkt en 7 kleine winkels die voorzien in de dagelijkse levensbehoeften. Samen met het reeds geopende buurtcentrum De Kreek vormen de winkels straks het hart van de wijk, tussen de Meetketting en De Strip.
Doordat er bij de nieuwbouw in Bangert & Oosterpolder verschillende partijen betrokken zijn en er op diverse plaatsen in Bangert & Oosterpolder nieuwbouw gebouwd wordt en nog gaat worden is dit niet per plan aan te geven.
Onderaan elke pagina op deze website kun je je e-mailadres achterlaten. Je wordt dan door middel van e-mailnieuwsbrieven door de gemeente Hoorn op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van het gebied Bangert & Oosterpolder. Voor specifieke informatie over een nieuwbouwplan moet je je melden bij de betreffende ontwikkelaar/verkoper.
Deze wijk wordt gerealiseerd door Ooms Bouw & Ontwikkeling. Kijk voor meer informatie op de pagina www.bangertenoosterpolder.net/unik
Dit nieuwbouwplan wordt gerealiseerd door Pré-Bo-West bv. Kijk voor meer informatie op de pagina www.bangertenoosterpolder.net/plan-accent.
Deze wijk wordt ontwikkeld door Vos' Hoorn B.V. en ZeemanVastgoed. Kijk voor meer informatie op www.bangertenoosterpolder.net/molenzicht.
Kijk op de pagina Veelgestelde vragen van de wijk Waterzicht. Deze wijk wordt ontwikkeld door BPD. Alle woningen in dit plan zijn uitverkocht.
Kijk op de pagina Veelgestelde vragen van de wijk Kievitweide. Deze wijk wordt ontwikkeld door BPD.
Zodra 70% van de woningen is verkocht en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de bouwer opdracht om het project te bouwen.
Overlast van de werkzaamheden tijdens de bouw is niet te voorkomen. De aannemer zal er alles aan doen om dit wel zo veel mogelijk te beperken.
De grond koop je van één van de 7 bij de OMH (Ontwikkelingmaatschappij Hoorn BV) betrokken partijen; je sluit ook de koopovereenkomst met deze partij. De aannemingsovereenkomst sluit je met de aannemer van het project. De aannemer bouwt jouw woning en is ook jouw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van jouw huis. Ook als je vragen hebt over meer- en minderwerk kun je bij de aannemer terecht.
In Nederland kennen we vrije vestiging. Dit betekent dat iedereen gelijke kans heeft om een woning te kopen en er geen restricties zijn ten aanzien van de koop.
Een optie is een periode dat de woning exclusief voor een kandidaat is gereserveerd. In deze periode kun je al jouw vragen stellen en word je in de gelegenheid gesteld de woning aan te kopen. Het kan altijd voorkomen dat een optie op een bouwnummer nog vrijkomt.
Een optie is vrijblijvend. Tijdens deze periode is de woning of kavel exclusief voor jou gereserveerd. In deze periode worden al jouw vragen beantwoord en heb je de gelegenheid de woning of kavel te kopen.
Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.
Bij een project dat nog in ontwikkeling is, zijn de koopsommen nog niet definitief vastgesteld. Om je toch een indicatie te geven wat de woningen gaan kosten werken we met een koopsomindicatie, aangeduid als ca (circa). Het is dus mogelijk dat de uiteindelijke verkoopprijzen afwijken van de eerder afgegeven koopsomindicatie.
Vrij op naam betekent dat je koopt inclusief belasting (21% btw) en inclusief de notariskosten voor de overdracht.