Het plan, de plek en de woningen

30 september '22

De Bangertse Tuin, het nieuwe BPD-project in de Bangert & Oosterpolder, ligt in het centrum van het eeuwenoude fruitteeltgebied ‘De Bangert’. Net ten noordoosten van het centrum van Hoorn. Tussen de dorpen Blokker en Zwaag. Daar waar de straat ‘De Koewijzend’ van naam verandert in ‘De Bangert’, en tussen de Kolenbergstraat en het Plukkerspad.  

Waar ooit de fruitbomen groeiden en bloeiden en de (druiven)kassen stonden, verrijzen over enige tijd luxe nieuwbouwwoningen, luxe appartementen én een nieuw park. Vlak naast een bewaard gebleven historische tuin en een monument die beiden verwijzen naar de de tijd dat dit gebied ook wel 'De Betuwe van West-Friesland' heette. 

image alt

'Een tuinderij zoals het vroeger was'

Naast de Bangertse Tuin aan het Koewijzend nr. 4 vind je de ‘Historische Tuin’. Een perfect bewaard gebleven fruittuin, met ook een aantal historische serres en zelfs een oorspronkelijke tuindersschoorsteen. Een schoorsteen was onderdeel van de stookinstallatie die werd gebruikt om de serres te verwarmen. De schoorsteen van de Historische Tuin stond oorspronkelijk elders, maar werd afgebroken en steen voor steen aan de Koewijzend weer opgebouwd. Het resultaat was ‘een tuinderij zoals het vroeger was’. 

De fruittuin aan Koewijzend nr.4 was oorspronkelijk veel groter, maar door de algehele neergang van de fruitteelt vanaf de jaren '60 van de vorige eeuw (net als veel andere fruittuinen) was deze niet meer rendabel. Veel vrijgekomen kavels kwamen vrij te liggen en zijn in de loop der tijd gebruikt voor de uitbreiding van Hoorn, Blokker en Zwaag met nieuwbouwwoningen.

Ook deze fruittuin zal deels worden gebruikt voor woningbouw, en zelfs voor een mooi park. De 'Historische Tuin' en het oude Plukkerspad aan de westzijde van het wijkje zijn een mooie herinnering of zelfs ode aan de glorietijd van de Bangertse fruitteelt.

Afbeelding hierboven of hiernaast: De museumkas als onderdeel van de Historische Tuin. Bezoek is mogelijk na afspraak. Meer info: De Historische Tuin.

De plek

De luchtfoto hieronder geeft een mooi overzicht van het terrein van de voormalige fruittuin nadat deze jaren geleden (2016) was gesloten. De 16 woningen die wij ontwikkelen liggen in de hoek, onder in beeld. Rechts wat nu de Historische Tuin en de museumkas is. Een deel van de kassen is de afgelopen jaren gesloopt, een aantal resterende kassen is nu onderdeel van de Historische Tuin. Heel goed zichtbaar is dat het nieuwe wijkje wordt omsloten door bestaande bebouwing.  

In het totaalplan op deze plek wordt de oorspronkelijke structuur van het oude en zo karakteristieke (fruitteelt)landschap zoveel mogelijk gehandhaafd. Zo worden de kavels en de tussenliggende sloten bij het inpassen van de nieuwbouwwoningen en het park zoveel als mogelijk bewaard. Ook het lokaal bekende 'Plukkerspad' aan de westzijde van het terrein (boven in beeld) zal z'n functie als wandelpad behouden.   


Historische tuin

Levensbestendige tweekappers

Op het vrijgekomen stuk grond realiseert BPD Gebiedsontwikkeling in totaal 16 luxe woningen. Zowel vrijstaande woningen als 2 onder 1 kapwoningen. Het bijzondere aan de tweekappers is dat wij ook een aantal levensbestendige versies realiseren. En met levensbestendig bedoelen wij: een woning met een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Heel praktisch als het traplopen moeilijker wordt of zelfs onmogelijk.

Een overzicht van de aantallen woningtypen en de oppervlakten:

  • 4 Vrijstaande woningen (173 m2 - 176 m2)
  • 6 Tweekappers (140 m2 - 154 m2)
  • 6 Levensbestendige tweekappers (135 m2)

Alle woningen hebben 3 slaapkamers. In de levensbestendige versie vind je 1 slaapkamer op de begane grond, zo ook de badkamer. Op de 1e verdieping bevinden zich de 2 andere slaapkamers. Hier vind je ook een 2e badkamer. Ideaal voor als je kinderen en/of kleinkinderen komen te logeren. 

Op de voormalige fruittuin realiseert naast BPD Gebiedsontwikkeling ook een andere ontwikkelaar vrijstaande woningen en 2 onder 1 kapwoningen. Daarnaast worden er op het terrein ook luxueuze appartementen gerealiseerd in een appartementengebouw.

image alt

De volgende stappen

In de eerstvolgende berichten zullen we de ligging van de woningen en het centrale park (in de zogenaamde 'kavelkaart') laten zien. Zo ook de eerste artist impressies van de verschillende woningtypen.

Geïnteresseerd in het plan en in een (of meerdere) woningen? Schrijf jezelf dan snel in op de projectsite van de Bangertse Tuin. Het verplicht tot niets en is geheel vrijblijvend. 




Bron afbeeldingen geheel boven en links of hierboven: Rijksstudio Rijksmuseum.