Een nieuwbouwwoning in 10 stappen

Ben je geïnteresseerd in een van de droomwoningen in de Bangertse Tuin? Dan is het wel zo handig om nu al te weten hoe dat in grote lijnen werkt, het kopen en daarna laten bouwen van je (droom)nieuwbouwwoning. Wat zijn de diverse stappen en wat kun je verwachten? 

We hebben een overzicht gemaakt van de 10 belangrijkste stappen bij de aankoop en het laten bouwen van een nieuwbouwwoning. Van de inschrijving voor dit project tot de uiteindelijke oplevering van de nieuwe woning. 

1. Aanmelden

De eerste belangrijke stap is dat je je inschrijft als belangstellende voor het project de Bangertse Tuin. Door je als belangstellende in te schrijven word je automatisch en regelmatig via email (nieuwsbrieven) op de hoogte gehouden over het project. Over alles wat te maken heeft met de verkoop van de woningen. Het inschrijven voor het project is geheel vrijblijvend en verplicht tot niets.

Mijn Eigen Huis-account
Maak ook direct even een Mijn Eigen Huis-account aan. Dit account heb je nodig als je een woning wilt kopen. Zo kun je in je account al je voorkeuren opslaan en vind je er tijdens de verkoop alle verkoopdocumentatie. Goed voorbereid op de verkoop! Meer informatie hierover? Lees dan hier verder.

2. Nieuwsbrieven

In de aanloop naar de verkoop van de woningen publiceren we regelmatig nieuwsberichten met updates en informatie over het project. Niet alleen over de woningen, maar zeker ook over de openbare ruimte, het groenplan van de nieuwe buurt en alle andere interessante informatie over het project.

Elke maand ontvang je op de eerste van de maand een mail met daarin het belangrijkste nieuws over het project van de maand daarvoor. En tussendoor mailen we je met belangrijke info die niet kan wachten. Bijvoorbeeld als de artist impressies gereed zijn of als er per bouwnummer meer informatie beschikbaar is. Natuurlijk krijg je van ons een mail als de prijzen zijn vastgesteld, zo ook als de datum bekend is waarop de verkoop van de woningen start. 

3. De verkoop

Een aantal weken voordat de verkoop start krijg je per mail bericht over wanneer de verkoop precies start. Meestal duurt de inschrijfperiode voor de verkoop 1 a 2 weken. In deze periode kun je je via jouw Mijn Eigen Huis-account inschrijven voor een of meerdere woningen (maximaal 5). Je voorkeuren kun je tot het einde van de inschrijving wijzigen in jouw account.

Verkoopinformatie
Tijdens de verkoop vind je alle belangrijke verkoopinformatie in jouw Mijn Eigen Huis-account. Alle plattegronden, de (concept)overeenkomsten, de technische tekeningen, meerwerk-opties en nog veel meer. Kortom, alle informatie die je nodig hebt om een goede en weloverwogen keuze te maken. 

Belangrijk 1: de financiering!
Denk tijdig na over de financiering van je droomwoning. Wat zijn jou of jullie financiële mogelijkheden? En wat zijn bijv. de hypotheekvoordelen van het kopen van een duurzaam en energiezuinige nieuwbouwwoning? Meer weten? Bijvoorbeeld over een gratis en vrijblijvend adviesgesprek? Lees dan hier verder.

Belangrijk 2: Een financiële check
Bij het toewijzen van woningen waarbij er meerdere kandidaten op 1 bouwnummer zijn, kijken we of een kandidaat al een financiële check heeft laten doen. Dit kan dus in je voordeel werken. Een financiële check geeft aan dat je weet wat je bij de bank kunt lenen. Je kunt ons dit laten weten door een document van je bank, hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker te sturen. Meer informatie lees je hier. 

4. De toewijzing

Na de sluiting van de inschrijvingsperiode vindt direct de loting van de woningen plaats. We proberen zoveel mogelijk mensen die zich hebben ingeschreven ('de kandidaten') de woning van hun hoogste voorkeur toe te wijzen. Daarbij hanteren wij onderstaande procedure:

1. Aantal kandidaten per bouwnummer

Is er 1 kandidaat voor een woning (bouwnummer) dan wordt de woning aan die persoon toegewezen.

2. Loting bij notaris
Als er meerdere kandidaten zijn voor een bepaald bouwnummer gaan wij voor dit bouwnummer over tot loting bij de notaris. Kandidaten die een woning bouwnummer toegewezen krijgen, noemen wij een 'optant'. Als kandidaat heb je dan een optie om deze woning te kopen.  
Bij het toewijzen van woningen waarbij er meerdere kandidaten op 1 bouwnummer zijn, kijken we of een kandidaat al een financiële check heeft laten doen. Dit kan dus in je voordeel werken. Een financiële check geeft aan dat je weet wat je bij de bank kunt lenen. Meer informatie lees je hier

Reservekandidaat
Kandidaten die niet als optant ingeloot worden op een bouwnummer, worden ingeloot als reservekandidaat voor dit bouwnummer. Als iemand afziet van de optie, dan wijzen we opnieuw toe aan de resterende kandidaten met een eerste voorkeur voor dat betreffende bouwnummer. Als je de eerstvolgende kandidaat bent, nemen wij contact met je op.

Uitslag van de toewijzing
Wij streven naar een optimale bezetting van alle bouwnummers. Dat betekent dat - als jij de enige bent met een voorkeur voor een bepaald bouwnummer - dat bouwnummer aan jou wordt toegewezen, ook als dit niet je eerste voorkeur is. De uitslag van de toewijzing vind je altijd terug in jouw Mijn Eigen Huis-account. Als je als kandidaat een woning toegewezen krijgt, nemen wij direct telefonisch contact met je op.  

5. Tekenen van de contracten

Als je een woning hebt toegewezen gekregen bevestig je dit in jouw Mijn Eigen Huis-account binnen 48 uur de optie. Daarna bepaal je zelf hoe je het aankoopproces (het tekenen van de 2 contracten) wil doorlopen. Dat kan via een afspraak bij de projectmakelaar, volledig online of een combinatie van beide. Jouw keuze!

Twee contracten
Je tekent twee contracten: één voor de grond die je van BPD koopt (de Koopovereenkomst of KO) en één voor de woning die de aannemer voor je gaat bouwen (de Aannemingsovereenkomst of AO). Deze contracten teken je digitaal. Dat kan bij de makelaar of gewoon thuis op de bank. Het is in je account altijd mogelijk deze keuze tussentijds aan te passen.

6. De kopersbegeleider

Nadat je de contracten hebt getekend nodigt de aannemer je uit voor een gesprek met de kopersbegeleider. De kopersbegeleider is jouw aanspreekpunt bij de aannemer tijdens de bouw van jouw woning. Met hem of haar bespreek je het (eventuele) meer- en minderwerk. De kopersbegeleider houdt je tijdens de bouw ook op de hoogte van de (bouw)vorderingen. 

7. De 'gunning'

Na het tekenen van de 2 contracten is het wachten op de start van de bouw door de aannemer. Dit is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde is dat minimaal 70% van de woningen in een project verkocht moet zijn. Een andere is dat de omgevingsvergunning door de gemeente goedgekeurd moet zijn. 

Hoerabrief
Zodra aan deze (en een aantal andere) zogenaamde 'ontbindende voorwaarden' is voldaan kan de aannemer de start van de bouw inplannen. Een feestelijk moment, wat ook wel de 'gunning' (van het project) wordt genoemd. En de brief waarmee wij de kopers daarvan op de hoogte stellen heet een 'hoerabrief'. 

8. Naar de notaris

Als de opschortende voorwaarden uit de koop/-aanneemovereenkomst zijn verlopen, dan mag je naar de notaris. Bij de projectnotaris teken je de leveringsakte en de hypotheekakte. Zorg er dus voor dat je de hypotheek tijdig rond hebt met een hypotheekvertrekker.

'Passeren'
Het tekenen van de aktes heet 'het passeren' bij de notaris. Een belangrijk moment, want als je daar weer de deur uit loopt, ben je de eigenaar van een stuk grond en het huis dat daarop gebouwd wordt. 

9. Start bouw

Na een voorbereidingsperiode start de bouw van jouw woning dan eindelijk, want aan alle opschortende voorwaarden is voldaan. Om de 'start bouw' te vieren nodigen we alle toekomstige bewoners persoonlijk uit om op de bouwplaats aanwezig te zijn bij het symbolisch slaan van de eerste heipaal: het 'start bouwfeestje'. 

Ontmoet je (nieuwe) buren en buurtgenoten
Dit is ook een ideaal moment ook om je nieuwe buren en buurtgenoten persoonlijk te ontmoeten. Om contactgegevens uit te wisselen en elkaar tot de oplevering op de hoogte te houden over de bouw. 

10. De oplevering

Voordat jouw woning door de aannemer definitief wordt opgeleverd is er een vooroplevering of ook wel een 'voorschouw' genoemd. Tijdens deze vooroplevering controleer je samen met de aannemer of de woning volgens de afspraken (meer- en minderwerk) is gebouwd. Tijdens de voorschouw is jouw woning nog niet 100% gereed. Het geeft de aannemer de mogelijkheid om eventuele onvolkomenheden voor de definitieve oplevering nog op te lossen. Alle eventuele onvolkomenheden worden tijdens deze vooroplevering gebundeld in een opleverdocument.  

Tijdens de definitieve oplevering controleer je samen met de aannemer nogmaals de woning. De eerder geconstateerde gebreken moeten zijn verholpen. Alle (eventueel) nieuw geconstateerde gebreken aan de woning dient de aannemer binnen 3 maanden na de oplevering op te lossen.

Eindelijk zelf aan de slag!
En daarna? Dan kan je eindelijk zelf aan de slag met het verder inrichten van jouw woning. Vloeren leggen, keuken plaatsen, muren schilderen en ...verhuizen! 

  Meer over het kopen van een woning
  Meer over de financiering