Maak kennis met Boparai Associates Architekten

29 november '22

Plekken ontwerpen waar je zelf ook wilt wonen of verblijven: dat is een van de uitgangspunten van Neelu Boparai, directeur en eigenaar van Boparai Associates Architekten. Samen met haar team werkte ze aan het ontwerp van de 16 bijzondere woningen in de Bangertse Tuin. Neelu: “We werken met veel enthousiasme aan een grote diversiteit aan projecten, waar dit er één van is.”

Indiase Roots

Boparai Associates Architekten werd in 1987 opgericht door Guru Boparai, de vader van Neelu. Guru volgde zijn opleiding aan de Delhi School of Architecture in New Delhi, India. In 1968 vertrok hij naar Nederland, waar hij later bekend werd als hotel-architect. Neelu volgde haar studie bouwkunde aan de TU Delft en deed ervaring op in woningbouwprojecten bij een bureau in Amersfoort. Met haar opgedane kennis ging ze aan de slag bij Boparai Associates, om de woningbouwopgave verder op te pakken en uit te bouwen.

Foto's Neelu Boparai ©Rob Verhagen

Van hotelketens tot zorginstellingen

“Wij zijn als architectenbureau van huis uit gespecialiseerd in de hotelbranche en in woningbouw. Daarnaast werken we veel aan transformatie- en renovatieprojecten. Wij zijn een team van zeven mensen, die allemaal erg ambitieus en gedreven zijn”, vertelt Neelu. “Op dit moment werken we bijvoorbeeld aan een van de grootste CLT-woningbouwprojecten in Europa. We vinden het leuk om veranderingen in de woningbouw te zien ontstaan, dus we zetten graag onze tanden in een mooie uitdaging. Daarnaast zijn we bezig met een transformatie van een verzorgingshuis in Amsterdam-West. Daar komen woningen voor oudere echtparen van wie er een iemand zorg nodig heeft. Als ik aan zo’n opdracht begin, dan houd ik altijd in mijn achterhoofd dat ik er zelf ook zou willen wonen.”

Het bureau heeft in het verleden ook dierverblijven in Artis getransformeerd en gerenoveerd, een oude munitiehal tot foodmarket omgetoverd en woningen voor orkestleden van het Nederlands Philharmonisch Orkest gerealiseerd in een oud schoolgebouw. “We krijgen te maken met hele specifieke opdrachten, maar ook grootschalige woningbouwopgaves. Dat houdt ons scherp en het dwingt ons in de huid te kruipen van de opdrachtgever. Het verbreedt onze horizon en perspectief.”

image alt

Landelijk, eigentijds karakter in Bangertse Tuin

Neelu werkte samen met haar collega’s Nicole Schnelle en Bernard Blokzijl aan het ontwerp van de woningen in de Bangertse Tuin. “Het landelijke, eigentijdse karakter wat we in de tuindersomgeving toepassen, hebben we meegenomen in de architectuur van de woningen. We zijn er heel trots op dat we een elegant ontwerp hebben gemaakt, zonder al teveel poespas. Zo benadrukken we de natuurlijke schoonheid van de woningen.”

Wil jij meer weten over de woningen in de Bangertse Tuin? Binnenkort verschijnt er een interview op de website waarbij Neelu alles vertelt over het ontwerp van de woningen. Niets missen? Meld je aan voor de projectfase om op de hoogte te blijven.